ReCap ASáp -projekti

ReCap ASáp: Regaining capacity in
a changing Sápmi

Saamelaisneuvosto ja Suomen saamelaisten keskusjärjestö ovat käynnistäneet Interreg-rahoitteisen hankkeen “ReCap Asáp: Regaining capacity in a changing sápmi”, jonka hankeaika on 2023-2026.

Saamenmaa ja saamelaisyhteiskunta kohtaa monia haasteita ja on usein pakotettu reagoimaan muiden tekemiin toimiin ja muiden ehdottamiin ratkaisuihin, joissa ei ole otettu huomioon saamelaisten näkökulmia ja vaatimuksia. Tämä on este saamelaisten itsemääräämisoikeuden totetumiselle ja oikeudelle omien prioriteetteihimme perustuvaan kehitykseen.

Syyskuussa 2023 Saamelaisneuvosto yhteistyössä Suomen saamelaisten keskusjärjestön kanssa sai rahoitusta EU:n Interreg Aurora -ohjelmasta ReCap ASáp: Regaining capacity in a changing Sápmi -projektiin. Hankkeella pyritään lisäämään osallisuutta saamelaisissa yhteiskunnallisissa prosesseissa, niin että vahvat saamelaisjärjestöt ovat mukana ajamassa saamelaisnäkökulmaa ja rakentamassa parempaa tietopohjaa päätöksentekoon. Hanke edistää, valmentaa ja vahvistaa saamelaisjohtajia vaikuttamaan nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Projektin työntekijät. Vasemmalta: Enni Similä, Åsa Larsson Blind, Helene Ajuna Olsen, Anne Wuolab

Projektin visio on edistää vahvaa ja kestävää Saamenmaata nopeiden muutosten aikoina.

Projektin tavoitteet: 

  1. Lisätä saamelaisen kansalaisyhteiskunnan vahvuutta ja valmiuksia, mikä parantaa valmiuksia osallistua kansallisiin, alueellisiin ja paikallisiin prosesseihin.
  2. Edistää elävää saamelaisdemokratiaa järjestämällä Lávdan Sámi areenan politiikan tekoon ja tiedon jakamiseen rajat ylittävällä lähestymistavalla. 
  3. Kehittää lisää Saamenmaan työpaikkojen ja liiketoiminnan kasvua koulutuksien ja osaamisen kehittämisen kautta.  
  4. Edistää saamelaista johtajuutta ajamaan saamelaisprioriteetteja yhteiskunnallisten tarpeiden mukaan, etenkin ilmastonmuutoksen ja yhteiskunnallisten muutosten parissa.
  5. Vahvistaa tietopohjaa ja edistää saamelaisia koskevien päätösten osallisuutta kehittämällä Boahtteáiggi jurdagat lähestymistavan, mikä tuottaa, kokoaa ja levittää tietoa, joka perustuu saamelaisten alkuperäiskansojen tietoon ja saamelaisiin arvoihin ja prioriteetteihin.

Projektin ovat rahoittaneet Interreg Aurora, Sametinget i Norge, Lapin Liitto, Finnmark, Troms, Nordland and Trøndelag Fylkeskommuner, Region Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen ja Västernorrland.

Työpaketit

ReCap ASáp koostuu kahdesta työpaketista:

1. Saamelaisten hallintorakenteet vankalle ja kestävälle Saamenmaalle

Saamenmaan pitkän aikavälin kehityksen ja hallinnon turvaamiseksi ReCap ASáp edistää siirtymistä siirtomaahallinnon muodoista itsemääräämis- ja dekoloniaalisiin hallintomalleihin sekä rakentaa valmiuksia saamelaisisjärjestöissä ja -instituutioissa. Lisäksi tämä työpaketti edistää rajat ylittävää yhteistyötä, sukupolvien välistä tiedonvaihtoa, kartoittaa lisärahoitusta sekä turvaa saamelaisinstituutioiden ammattimaisuuden ja vahvan johtajuuden.

TAVOITE 1: Vahvistaa saamelaisyhteiskuntaa

Pitkäjänteisen ja rajat ylittävän saamelaisyhteiskunnan edistämiseksi ReCap ASáp järjestää monenlaista toimintaa.

Kehitetään malli saamelaisjärjestöjen johtamiselle

Hyvin toimiva demokratia edellyttää vahvaa kansalaisyhteiskuntaa, silti saamelaisyhteiskunnan ja enemmistön vaatimusten välillä on ristiriitaa. Hankkeessa kehitetään saamelaisjärjestön johtamismalli, jotta niiden mahdollisuudet ajaa saamelaisasioita voidaan paremmin ottaa huomioon. ReCap ASáp tekee yhteistyötä Suomen saamelaisten keskusjärjestön kanssa mallin testauksessa ja toteutuksessa. Malli ja käsikirja tulevat olemaan käytössä kaikille saamelaisjärjestöille.

Kursseja järjestöosaamisen lisäämiseksi Saamenmaalla:

Kehitä käytännön taitoja avustushakemusten kirjoittajana

Hyvin toimivalla kansalaisjärjestöllä on edellytykset ja pätevyys kuroa umpeen idean ja toteutuksen välinen kuilu. Saamelainen kansalaisyhteiskunta on pitkälti riippuvainen hankerahoituksesta voidakseen harjoittaa toimintaansa. Vaikka rahoittajien tarjonta on suuri, saamelaisjärjestöiltä tulee vähän rahoitushakemuksia.

Kurssi vahvistaa yksilön kykyä tunnistaa rahoitusmahdollisuuksia, muuttaa idean projektisuunnitelmaksi ja rahoittajan vaatimuksiksi sekä antaa osallistujille käytännön taitoja hankkeen kehittämisen eri vaiheissa.

Miten tulla Saamenmaan parhaaksi viestintävastaavaksi

Jotta saamelaisjärjestöt voisivat viestiä tehokkaasti näkemyksistään, niiden tulee soveltaa viestinnän strategioita ja linjauksia.

Kurssi kattaa muun muassa tehokkaan viestintästrategian varmistamisen, sopivan kohderyhmän valinnan ja vaikutuksen, tulosten mittaamisen, tehokkaan ja tehottoman viestinnän vaikutuksen organisaation tuloksiin sekä käytännön taitoja eri viestintämenetelmistä.

Kuinka johtaa kokouksia konkreettisten tulosten varmistamiseksi?

Kokousten johtaminen on yksi puheenjohtajan tärkeimmistä tehtävistä. Tehokas kokousten johtaminen tarkoittaa, että kaikilla on sananvaltaa ja estetään umpikujat ja sekaannukset, jotka voivat johtaa kiireisiin päätöksiin.

Kurssi varmistaa tuloshakuisen, kestävän ja tehokkaan puheenjohtajuuden teoreettisen tiedon ja käytännön taitojen kautta.

Kuinka olla vastuullinen hallituksen jäsen?

Usein hallituksen jäsenet valitaan heidän sitoutumisensa tai intohimonsa perusteella. Vastuualueet jaetaan hallituksen jäsenille usein erilaisten taitojen ja mieltymysten mukaan. 

Tällä kurssilla käsitellään jäsenyyden edellyttämiä kompetensseja, kuten juridisia näkökohtia, vastuunottokykyä ja sitoutumista. Kurssi tarjoaa tarvitut teoreettiset tiedot ja käytännön taidot.

 

TAVOITE 2: Saamelainen johtajuus vahvalle ja sitkeälle Saamenmaalle

Jatkuvasti muuttuva maailma ympärillämme ja haasteet, kuten ilmastonmuutos ja yhteiskunnallinen muutos, asettavat korkeat vaatimukset saamelaisjärjestöille. Epävarmuus tulevaisuudesta sekä tunnistettu alkuperäiskansojen tiedon tarve ja saamelaisten osallistuminen päätöksentekoprosesseihin edellyttävät taitavia johtajia, jotka voivat navigoida monimutkaisessa nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Tämä tarve on ilmaistu Saamelaisneuvoston jäsenjärjestöissä ja saamelaisella poliittisella tasolla.

ReCap ASáp rakentaa valmiuksia ja vahvistaa saamelaisyhteiskuntaa, edistää vahvaa saamelaisjohtajuutta systemaattisesti toimimalla johtamisen kehittämisen ja rajat ylittävän yhteistyön puolesta. Tämä mahdollistaa ennakoivan johtamisen, talouden vahvistumisen ja paremmat edellytykset saamelaiselle yrittäjyydelle.

Vaikuttamisohjelma

ReCap ASáp järjestää vaikuttamisohjelman, jossa kolme sitoutunutta saamelaisnuorta saavat mahdollisuuden kehittää taitojaan ja kokemuksiaan. Ohjelmaan valitut osallistuvat hankkeen järjestämiin toimiin ja pääsevät työskentelemään Saamelaisneuvoston eri osastoilla. Ohjelma sisältää teoreettisia ja käytännön tehtäviä monipuolisessa työympäristössä, jotka tarjoavat kokemuksia ja taitoja, jotka valmistavat osallistujia tulevaan saamelaisasioiden työhön. Ohjelma sisältää muun muassa;

    • Käytännön kokemusta rajat ylittävästä yhteistyöstä
    • Työpajoja saamelaisten arvojen edunvalvontaan ja vaikuttamistyön näkökulmiin
    • Tietojen käyttämistä poliittisten ongelmien ja ratkaisujen tunnistamiseen ja edunvalvontatavoitteen valinnassa huomioon otettavien kriteerien kuvaamista
    • Keskeisten päättäjien tunnistamista ja heidän asemansa ymmärtäminen tavoitteen ympärillä.
    • Edunvalvonnan viestien luomista ja välittämistä sekä viestien kohdistamista eri yleisöille, jotka voivat vaikuttaa päätöksentekoprosessiin
    • Taitojen kehittämistä päätöksentekijöiden tapaamiseen sekä liittojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen.

Saamelaisten johtajuusverkosto

Saamelaiset alkuperäiskansoina elävät ja työskentelevät enemmistöyhteiskunnissa, ja he kohtaavat haasteita kulttuurinsa ja yhteiskunnallisten käytäntöjensä toteuttamisessa. Hyödyntääkseen ja tukeakseen saamelaisjohtajuuden osaamista ja kokemuksia ReCap ASáp luo noin 15 johtavassa asemassa olevan saamelaisen verkoston. Verkosto tarjoaa arvokasta taitojen ja kokemusten vaihtoa.

Saamelaisen suurlähettiläsohjelman suunnitelma

Hankkeessa kehitetään saamelaisen suurlähettiläsohjelman suunnitelma, jossa hahmotellaan, miten se voidaan toteuttaa ja minkä instituutioiden kanssa yhteistyö ja kumppanuus voisi olla sopivaa. Ohjelman tulisi juurtua laajasti Saamenmaalle ja se voisi toimia diplomatian koulutusohjelmana, jolla koulutetaan uusia taitavia saamelaisia puolustamaan saamelaisten yhteiskunnallisia tarpeita sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

2. Politiikan kehittäminen ja täytäntöönpano

Tämän työpaketin tavoitteena on varustaa saamelaisten oikeuksien ja tiedon haltijoita sekä saamelaisinstituutioita verkostolla, osaamisella ja työkaluilla edellä mainittujen haasteiden ratkaisemiseksi. Työpaketti luo saamelaisille mahdollisuuksia tavata ja keskustella läpileikkausratkaisuista turvallisessa ympäristössä. Viime kädessä osaamisen lisääminen paikallisella tasolla ottamalla mukaan oikeuksien ja tiedon haltijoita on välttämätöntä, jotta  saamelaisyhteisöjä vahvistavat ja rakentavat päätökset toteutuvat koko Saamenmaalla.

TAVOITE 1: Boahtteáiggi jurdagat; Lähestymistapa tiedon tuottamiseen, kokoamiseen ja levittämiseen

“Boahtteáiggi jurdagat” on saamelainen lähestymistapa haasteiden ja mahdollisuuksien käsittelyyn. Boahtteáiggi jurdagat metodissa projekti osallistuu löydettyjen periaatteiden pohjalta kuten tulevaisuuden visioimisen ja suunnittelun sekä eri skenaarioiden mahdollisten seurausten ennakointiprosessin kautta lisäämään saamelaisten tietoutta eri aiheista. Prosessissa käytetään kriittistä ajattelua ja luovuutta trendien ja esiin tulevien ongelmien ennakoimiseen ja pohtimiseen, kuinka ne voivat muokata maailmaa tulevina vuosina.

Boahtteáigi jurdagat-metodin suunnittelu

Tässä toiminnassa kehitetään Boahtteáigi jurdagat:in periaatteisiin perustuva työkalupakki. Tämä on apuväline jota käytetään ratkaisujen etsimiseen Saamenmaalla tapahtuviin nopeisiin muutoksiin. Se suunnitellaan yleismaailmallisesti varmistamaan, että eri sektorit voivat käyttää lähestymistapaa tehdessään päätöksiä tai osallistuessaan mielekkääseen toimintaan. Metodi on opas saamelaislähtöiseen tiedon luomiseen kansalaisyhteiskunnan tasolla, mutta myös muille.

Tietokeskukset

Hankkeessa perustetaan kuusi tietokeskusta joilla on kaksi tavoitetta. Titeokeskukset käyttävät Boahtteáigi jurdagat -metodia osana sisällön validointiprosessia. Toiseksi keskukset keskittyvät aiheisiin, jotka ovat olennaisia rakentamaan yhteiskunnan sietokykyä nopeaa muutosta vastaan. Tietokeskukset koostuvat aiheen asiantuntijoista.

Tietokeskuksissa tuotetut suositukset ja tiedot lanseerataan 23. saamelaiskonferenssissa 2026 ja ovat osana osaamispohjaa päätöksentekijöille Saamenmaalla ja sen ulkopuolella.

 

TAVOITE 2: Elinvoimaisen saamelaisdemokratian vahvistaminen

Julkinen keskustelu on käynyt ankaraksi ja sisältää elementtejä, jotka koskettavat saamelaisten perusihmisoikeuksien loukkaamista. Parhaillaan esiintyy saamelaisiin kohdistuvaa vihapuhetta, kiistaa oikeudesta maahan ja veteen sekä saamelaiskulttuurin kaupallista väärinkäyttöä ilman saamelaisten suostumusta. Myös suurin osa saamelaisista instituutioista on alirahoitettua. Demokraattisesti valituissa saamelaiskäräjissä vallitsee vallan epäsymmetria. Tämä vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia keskustella saamelaisyhteiskunnan haasteista turvallisessa ympäristössä.

Tällaisessa tilanteessa vahvan ja elinvoimaisen saamelaisdemokratian tarve on ilmeinen. Visio on luoda pohja vuotuiselle saamelaisareenalle, jossa politiikka, kansalaisyhteiskunta ja yksityinen sektori, muut sidosryhmät ja oikeudenhaltijat kohtaavat vahvistaakseen uskoa politiikkaan ja demokratiaan avoimen keskustelun ja osallistumisen kautta. Inspiraatiota haetaan norjalaisen Arendalsukan, Suomen SuomiAreenan ja ruotsalaisen Almedalsveckanin rakenteesta. Vastaavan saamelaisen version tavoitteena on innostaa, vahvistaa ja yhdistää saamelaisia yli kansallisten rajojen. Lisäksi foorumi edistää myös suuren yhteiskunnan tietoisuutta saamelaisyhteiskunnasta ja auttaa demokratisoimaan julkista keskustelua.

Järjestää Lávdan Sámi areena

Hankkeessa järjestetään suunnitelman ohjeiden pohjalta pilotti saamelaisareena politiikantekoon ja tiedon jakamiseen rajat ylittävällä lähestymistavalla. Pilotin tavoitteena on valmistaa pohja vuosittaiselle saamelaistapahtumalle, jossa saamelaiskulttuuri ja elämäntapa ovat keskiössä. Pilotilla luodaan areena, jossa saamelaisasiantuntijat ja päättäjät kohtaavat ottaakseen ensimmäiset askeleet strategisen ja johdonmukaisen saamelaispolitiikan kehittämiseksi sekä saamelaisyhteisöjen voimaannuttamiseksi. Saamelainen kansalaisyhteiskunta haluaa myös lisätä tietopohjaa saamelaisten suhteista päättäjiin. Päättäjien lisääntyvä tietämys ja ymmärrys saamelaisista auttaa luomaan paremmat edellytykset saamelaisten vaikutusmahdollisuuksille saamelaisten elämään ja kulttuuriin vaikuttavissa asioissa.

Lávdan Sámi Arena järjestetään Kautokeinossa kesäkuussa 2025.

Työntekijät:

Åsa Larsson Blind

Projektijohtaja

Puh: +46 70 254 33 56

S.posti: asa@saamicouncil.net

Enni Similä

Projektityöntekijä

Puh: +358 40 4199601

S.posti: enni.simila@saamicouncil.net

Helene Ajuna Olsen

Viestinnän koordinaattori

Puh: +47 915 76 920

S.posti: helene.ajuna.olsen@saamicouncil.net

Anne Wuolab

Projektityöntekijä

Puh: +46 70 160 99 53

S.posti: anne.wuolab@saamicouncil.net

Projektin rahoittajat:

Bures boahtin! Tervetuloa!