Suoma Samiid Guovddassearvi rs
Suomen Saamelaisten Keskusjärjestö ry
Eduskunnan puhemiesneuvosto
Eduskunta puolueet
Oikeusministeri Jari Lindsröm
Perustuslain tulkinta ja Metsähallituksen uudelleenorganisointi
Metsähallitusta koskevan uudelleenorganisoinnin yhteydessä Suomen saamelaisten Keskusjärjestö ry:n piirissä on herännyt kysymys siitä, onko perustuslain tulkinta saamelaisten perinteisiä elinkeinoja koskevissa asioissa jo muuttunut hallintoviranomaisen – maa- ja metsätalousministeriön – tehtäväksi. Perustuslain 17 §:n 3 momentin säännöksellä turvataan muun muassa sellaisten saamelaisten kulttuurimuotoon kuuluvien perinteisten elinkeinojen kuin poronhoidon, kalastuksen ja metsästyksen harjoittaminen.
Lakien perustuslainmukaisuuden valvonta ja suhde kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kuuluu perustuslain 74 §:n mukaisesti eduskunnan perustuslakivaliokunnalle. Lainvalmistelussa hallituksen esitykseen sisällytettävä tarkastelu lakiehdotuksen suhteesta perustuslakiin muodostaa vasta ehdotuksen säännösten perustuslainmukaisuuden tarkistus- ja varmistusvaiheeseen eduskunnassa.
Lakiehdotukset tulee laatia perustuslain mukaisiksi. Jos eduskunnalle tullut lakiehdotus lähetetään perustuslakivaliokuntaan, valiokunta antaa lausuntonsa ehdotuksesta. Valiokunnan lausuntoja perustuslaki- ja ihmisoikeuskysymyksissä pidetään sitovina eduskuntakäsittelyn eri vaiheissa. Tilanne on toinen, jos eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelu ei pidä tarpeellisena perustuslakivaliokunnan osallistumista ehdotuksen valmisteluun. Tällöin korostuu hallituksen esitykseen sisältyvä arvio lakiehdotuksen sääntelyn perustuslainmukaisuudesta. Tämä arvio nojautuu lähinnä perustuslakivaliokunnan aikaisempiin lausumiin.
Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevien lakiehdotusten on Suomen hallituksen taholta väitetty säilyttävän saamelaisten aseman ennallaan. Metsähallituksen yhteiskunnallisena velvollisuutena säilyisikin saamelaisten kulttuurin harjoittamisen edellytysten turvaaminen saamelaisten kotiseutualueella ja poronhoitolain velvoitteiden täyttäminen poronhoitoalueella.
Saamelaisten perustuslailliseen asemaan liittyvät lainsäädännön muutokset ja laiminlyönnit tehtiinkin jo vuonna 2015 perustuslakivaliokuntaa kuulematta. Kalastuslailla heikennettiin saamelaisten omaisuudensuojaa ja kulttuurinsuojaa nauttivaa kalastusoikeutta. Poronhoitolakia ja porotalouslakia ei muutettu perustuslakivaliokunnan tärkeäksi katsomalla kokonaisuudistuksella saamelaisten kulttuurista ja oikeudellista erityisasemaa vastaavaksi saamelaisten kotiseutualueella.
Saamelaisten perinteisen poronhoidon kokonaisuudistus sivuutettiin asian esittelevän maa- ja metsätalousministeriön lainvalmistelussa. Keinoina ministeriöllä oli vaikeneminen perustuslakivaliokunnan kannasta, valiokunnan kannan sivuuttaminen tarkoituksenmukaisuuskysymyksenä sekä valiokunnan kannan esittäminen mielivaltaisesti ja tarkoitushakuisesti saamelaisten poronhoidon ja porotalouden epäeduksi.
Inarissa 3.3.2016
Ristenrauna Magga Maria Sofia Aikio
puheenjohtaja varapuheenjohtaja
1 Katso perustuslakivaliokunnan lausumista ja maa- ja metsätalousministeriön menettelystä liitteenä olevasta muistiosta perustuslakivaliokunnalle, erityisesti sen kohdat: 12a ja 12b; 13-17, 20-21 ja 24-30.